Världens Roligaste Finskakurs: det var så här allt började.

(Magdalena Bibik vid tangentbordet.)

För er som inte har förstått det ännu så är Janne Westerlund inte gift med Tula Sarvikorva. Han är gift med mig, som inte har någon som helst finsk påbrå. Dock är han själv “Swedish born with Finnish roots” med en finsk mamma och en svensk pappa.

Vi brukar fira midsommar i finska Lempäälä. Jag är intresserad av språk och har alltid haft ganska lätt för att lära mig språk. Född i Polen, tvåspråkig (polska, engelska) från tidig ålder, lärde mig svenska i tonåren – jag tänkte “finska, hur svårt kan det vara?” Så för några år sen kom jag och min finska svärmor kom på den perfekta julklappen till Janne – jag skulle ta en kurs i finska för nybörjare och på Julafton skulle vi “byta språk”. Well…

Jag anmälde mig till en kurs i Stockholm och det första lärarinnan säger är: (lägg på finsk brytning) “jag är inte så bra på svenska så jag kommer prata finska med er”. Och så bytte hon språk! För en som kan säga “musta makkara” och “moi” (svartkorv, hej) och ville lära sig basic så att jag kunde prata med finska familjen, blev inte detta vad jag hade tänkt mig alls. Jag gick två gånger och sen insåg jag att detta var slöseri med tid.

I total brist på poker face förstod Janne att något inte stod rätt till när jag kom hem den eftermiddagen och till slut fick jag erkänna vår julklappskupp. I ren frustration började vi prata om språkkurser i för nybörjare och sen ställde någon av oss frågan “tänk om det fanns en rolig finskakurs som lär ut det man verkligen behöver?”

Första idén till kursen var att den skulle omfatta hela terminen. Sedan insåg vi att konceptet passade mycket bättre för en enstaka show – och vips var “Världens Roligaste Finskakurs” född! Först några enstaka onsdagkvällar. Sedan några enstaka lördagar kl 18.00-19.00. Sedan alla “tidiga lördagar”. Och under de tre säsongerna som vi har kört har Finskakursen visat sig vara vår mest populära produkt!

2017 fyller Finland 100 år som självständig nation. Vi firar det genom att sätta in “Världens Roligaste Finskakurs” permanent i vårt spelschema på alla torsdagar 20.00! Vi ger alla chansen att uppleva den här fantastiska showen, som nog inte hade kommit till om inte jag och min svärmor hade konspirerat kring världens bästa julklapp till en halvfinne. Mina bästa idéer kommer ofta ur frustration över att något befintligt kan göras bättre. Det här blev ju… ganska så bra!


6s3a0064-kopia 6s3a0059-kopiafinskakurs-2017-poster-clean